Follow us on Twitter

Inloggen

Email
Wachtwoord

wachtwoord vergeten?
aanmelden

opvakantie.nl

Telefoon & Bezoek!

*ma/vrij; op afspraak*
online beschikbaar
Snelfilterweg 270
3063 JJ Rotterdam
+ 31 (0) 10-2131364

info@opvakantie.nl
KvK. 50269070

(Aan)vraag

Heb je een vraag of kun je de vakantie die je zoekt niet vinden? Stuur ons een (aan)vraag!

Informatie over Verzekeringen van Unigarant.

Voor persoonlijk advies over de meest gunstige reisverzekering kun je bellen met 010-213 13 64, of mailen naar info@opvakantie meer >>

Zweden

Waarschijnlijk heeft iedereen wel iets Zweeds in huis! Hoezo? Misschien heb je er nooit echt bij stil gestaan maar dit Scandinavische land heeft ons IKEA gegeven! Maar naast deze woonstijl-gigant heeft het land genoeg om eens nader te gaan onderzoeken tijdens een vakantie. Kastelen in het zuiden, rondtrekkende volken en rendieren in het noorden en daarnaast nog vele meren en fjorden staan garant voor een non-stop belangstelling van toeristen. Ook een bezoek aan de hoofdstad Stockholm met z’n moderne wijken en oude binnenstad is zeker de moeite meer dan waard.

AlgemeenGeldKlimaatCommunicatieGezondheidVervoer
HoofdstadStockholm
Oppervlakte449.965 km2
Hoogste punt0 meter (zeeniveau)
Laagste punt-2.123 meter (Kebnekajse)
Aantal inwoners8.9 miljoen
Auto letterS
Openingstijden winkelsma. t/m vr. 9.30 tot 18.00 en za. tot 14.00.
VoertaalZweeds
Talen die ook gesproken wordenFins, Laps/ Sami, Engels.
Electriciteit220 V.
TijdverschilGeen
InfoDe meest bekende leden van de Zweedse creatieve gemeenschap zijn (vooral) schrijvers zoals August Strindberg en de vrouw die al lang over Girlpower schreef voordat het mode werd: Astrid Lindgren (schepper van Pippi Langkous). En dan heeft Zweden op muzikaal gebied ook wat sporen nagelaten: ABBA, Roxette en de zingende tandarts Dr. Alban, ze komen stuk voor stuk uit dit land. De wortels van de Zweedse taal liggen in de Germaanse taalfamilie en wordt vanzelfsprekend in Zweden gesproken. Maar ook in delen van Finland babbelt men een woordje Zweeds. Het grappige is dat door de Germaanse oorsprong van alle Scandinavische talen Zweden, Finnen, Denen en Noren zich onder elkaar redelijk makkelijk verstaanbaar kunnen maken. Verder spreken ze Engels als tweede taal, dus in principe hoef je je niet te wagen aan het tongbrekende Zweeds.
ReligieOverwegend Luthers.
Feestdagen1 januari - Nieuwjaarsdag 6 januari - Driekoningen 1 mei - Dag van de arbeid 21 juni - Midzomernacht
Vaste gebruiken en gewoontesHet Lucia festival valt op 13 december en wordt pas de laatste 60 jaar gevierd maar is erg populair. Het herdenkt zowel het martelaarschap van een Siciliaans meisje als de komst van kerstmis. Er worden processies gehouden met kinderen, gezang en bakken met Glögg (een heet alcoholisch fruitpunch, officieel alleen voor de ouderen bestemd) En dan gaan ze helemaal los in de kerstsfeer; bomen worden mooi versierd, er worden koekjes gebakken en de kerstman wordt van stal gehaald. Oudjaarsavond is een avond met hoog sociaal gehalte, waar iedereen bij elkaar komt om vuurwerk af te steken en (behoorlijk wat) te drinken. Pasen in Zweden heeft een Halloweensmaakje waar kinderen verkleed als heks langs de deuren gaan om snoepgoed op te halen. En hier is 30 april ook een feestdag!!!!! Maar het heeft niks met ons koningshuis te maken, maar met de avond van Walpurgis. Ook hier weer komt het volksgeloof (natuurgeloof) om de hoek kijken waar men met deze nacht het einde van de winter vieren met (sier-)vuurwerk. Midzomernacht is een feest wat eind juni gevierd wordt en het is het aller-, allerpopulairste feest in het land (in heel Scandinavië trouwens). Verschillende oude gebruiken zoals rond een soort meipaal dansen (versierd met bloemen en linten) worden gezellig gemixt met de gebruikelijke vakantiedag metaliteit: "Stropdas los en Schnapps achterover slaan". Proost!
VisumEr is geen visum nodig.
PaspoortJe moet op verzoek een geldig paspoort of Toeristenkaart kunnen tonen.
InfoOveral waar je gaat in Zweden: de mensen eten vis. Het is ook niet helemaal gek als je je bijvoorbeeld realiseert dat de hoofdstad op 14 eilanden gebouwd is. Maar goed: ze zijn dus gek op vis. Ze grillen of bakken dit en jawel: haring (de zure vatiant om precies te zijn) is hier ook erg geliefd. Voor de vegtariërs is hier helaas niet al te veel te beleven op culinair gebied. Naast een collectieve liefde voor vis (en Schnapps), zijn ze ook bijzonder dol op zoetigheid. Zo ongeveer op elke straathoek is er wel een winkeltje te vinden waar ze iets van marsepein, chocolade, cakejes of ijs verkopen.
SpecialiteitenEen Zweedse specialiteit zijn visballetjes, Fiskbullar. Om de een of andere reden kun je ze zelden bestellen in een restaurant, maar de meest eenvoudige oplossing is ze gewoon lekker simpel in een potje bij de supermarkt te kopen. Aquavit is een veel gedronken sterke drank, vaak wordt dit gedronken met vis, en als je eenmaal aan het branden in je keel gewend bent, dan voel waarschijnlijk je niet eens hoe dronken je wordt.
FooiDe fooi is meestal al meegeteld in de rekening die je betaald.

Vakanties naar Zweden

Äre
Diplomat Aregarden Hotel en Appartementen v.a279,-
Girlie Snowboard Campst/m 21-12-2000v.a499,-
Noord Zweden (oa. Riksgränsen & Jukkasarvi)
Wegsmelten in het ijshotelt/m 21-12-2000v.a809,-
Tyngsjo
Family Adventure Tyngsjöt/m 21-12-2000v.a393,-

opvakantie surf superspecial

Voor absolute beginners tot ervaren surfers, sinds 2001 de Surf Safari Delux. Leer (beter) surfen in het prachtige Portugal. Vrijwel verlaten stranden, consistente golven, ongedwongen avontuur, gegarandeerd goede tijden én met een brede glimlach naar huis.:: Surf Safari Delux

ingezonden gedicht