Follow us on Twitter

Inloggen

Email
Wachtwoord

wachtwoord vergeten?
aanmelden

opvakantie.nl

Telefoon & Bezoek!

*ma/vrij; op afspraak*
online beschikbaar
Snelfilterweg 270
3063 JJ Rotterdam
+ 31 (0) 10-2131364

info@opvakantie.nl
KvK. 50269070

(Aan)vraag

Heb je een vraag of kun je de vakantie die je zoekt niet vinden? Stuur ons een (aan)vraag!

Informatie over Verzekeringen van Unigarant.

Voor persoonlijk advies over de meest gunstige reisverzekering kun je bellen met 010-213 13 64, of mailen naar info@opvakantie meer >>

X Tsjechië

Tsjechië ligt in het bergachtige centrum van Europa, knus tussen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk in. De hoofdstad van dit land, Praag, hoort in het rijtje thuis van de allermooiste steden ter wereld. Al was het alleen maar om de overweldigende variatie aan historische monumenten en bouwstijlen.

AlgemeenGeldKlimaatCommunicatieGezondheidVervoer
HoofdstadPraag
Oppervlakte78.864 km2
Hoogste punt1603 m.
Laagste punt167 m.
Aantal inwoners10,3 miljoen.
Auto letterCS
Openingstijden winkelsMa. tot en met za. van 08.30 uur tot 18.00 uur.
VoertaalTsjechisch.
Talen die ook gesproken wordenDuits.
Electriciteit220 V.
TijdverschilGeen.
InfoTsjechië heeft heel veel historische monumenten, die de eeuwen glansrijk hebben overleefd. Na de val van het Grote Moravisch Rijk in 905 - dat sterk beïnvloed was door Byzantium - ontwikkelde de Tsjechische kunst en cultuur zich en staat het vol met gotische kathedralen, gebouwen uit de renaissance en barok en originele voorbeelden van art nouveau en kubisme. De beroemdste Praagse schrijver is natuurlijk de Duits-joodse Frans Kafka, die in fantastische romans en korte verhalen een haarscherp beeld heeft geschetst van de absurde moderne 20ste eeuwse samenleving. Andere Tsjechische schrijvers zijn Milan Kundera ('de ondraaglijke lichtheid van het bestaan') en de voormalige toneelschrijver en huidige president Vaclav Havel. De Tsjechische filmkunst geniet internationale erkenning dankzij regisseurs als Milos Forman (One Few over the Cuckook's Nest en Amadeus) en Jiri Menzel (Ostre sledovane vlaky/Closely Watched Trains). Last but not least heeft het land ook grote klassieke componisten voortgebracht, met name Antonin Dvorak, Bedrich Smetana en Leos Janacek. Verder zijn er diverse kastelen en kloosters te bezichtigen. Daarnaast kent Tsjechië veel andere attracties, waaronder een groot aantal prachtige kuuroorden - bijvoorbeeld Karlovy Vary, Marianske Lazne en Lazne Luhacovice - met heilzame warme bronnen, historische stadjes en een fraaie natuurlijke omgeving.
ReligieKatholiek en protestants.
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag maart-april: Pasen 1 mei: Dag van de arbeid 8 Mei: Bevrijdingsdag 5 Juli: Cyril en Methodius Dag 6 juli: Jan Hus Dag 28 oktober: Dag van de Republiek 25 december: Kerstmis
Vaste gebruiken en gewoontesDat de Tsjechen een muzikaal volk zijn blijkt wel uit de muziekfestivals. Eind mei wordt bijvoorbeeld sinds 1946 het jaarlijks druk bezochte Praagse Lente Internationaal Muziek Festival gehouden. Verder zijn er diverse kastelen en kloosters te bezichtigen. In september vindt het Dvorak Herfst Muziek Festival plaats, in Karlovy Vary. De stad Brno heeft in oktober het Nieuwe Muziekfestival en het Internationaal Jazz Festival in december. Ook een mooie belevenis is het Internationaal Film Festival van Karlovy Vary, dat jaarlijks in juli plaatsvindt.
VisumGeen visum nodig.
PaspoortEen geldig paspoort of Toeristenkaart.
InfoEen typische Tsjechische maaltijd bevat varkensvlees, met deegballen met zuurkool of kool. Zoete toetjes bestaan bijvoorbeeld uit deegballen van fruit en pannekoeken (hmm?). De nationale drank is bier en wordt al sinds jaar en dag in Tsjechië gebrouwd.
SpecialiteitenSpecialiteiten in Tjechië op het gebied van eten zijn: Knedliky - ronde deegballen gemaakt van aardappelen Houskove - brood Smazeny syr - gefrituurde kaas Knedliky s vejci - roereieren met deegballen Tsjechië is een van de landen waar het bier het eerst werd gebrouwen. Het is dan ook de nationale drankje van het land de bekendste merken zijn: Pilsner Urquell, Budvar en Praagse Staropramen. Zuid-Moravia produceert goede witte wijn met de naam bile vino.
FooiDe keuze om fooi te geven wordt aan de toerist zelf overgelaten. Indien je fooi geeft wordt de rekening vaak met 10 tot 20 Kronen verhoog. Laat nooit munten minder dan 1 Kroon op de tafel liggen, want dit is zo weinig dat beledigend is.

Vakanties naar X Tsjechië

opvakantie surf superspecial

Voor absolute beginners tot ervaren surfers, sinds 2001 de Surf Safari Delux. Leer (beter) surfen in het prachtige Portugal. Vrijwel verlaten stranden, consistente golven, ongedwongen avontuur, gegarandeerd goede tijden én met een brede glimlach naar huis.:: Surf Safari Delux

ingezonden gedicht