Follow us on Twitter

Inloggen

Email
Wachtwoord

wachtwoord vergeten?
aanmelden

opvakantie.nl

Telefoon & Bezoek!

*ma/vrij; op afspraak*
online beschikbaar
Snelfilterweg 270
3063 JJ Rotterdam
+ 31 (0) 10-2131364

info@opvakantie.nl
KvK. 50269070

(Aan)vraag

Heb je een vraag of kun je de vakantie die je zoekt niet vinden? Stuur ons een (aan)vraag!

Informatie over Verzekeringen van Unigarant.

Voor persoonlijk advies over de meest gunstige reisverzekering kun je bellen met 010-213 13 64, of mailen naar info@opvakantie meer >>

Kenia

Kenia staat bekend als één van de meest 'westerse' Afrikaanse landen. De hoofdstad Nairobi heeft inderdaad vele hoge gebouwen en is een echte wereldstad met bewoners en bezoekers die overal vandaan komen. Ondanks dit, weet je dat je in Afrika bent. Matatus (beschilderde busjes) en gammele taxi's rijden over de drukke wegen, overal wordt Swahili gesproken, de zon is intens en tussen de westers geklede mensen lopen vrouwen gewikkeld in 'kangas'. Op de City Market kun je naast moderne huishoudelijke apparaten exotische vruchten en Afrikaanse kunstwerken kopen. Kenia heeft van oudsher aantrekkingskracht uitgeoefend op stammen uit verschillende delen van Afrika. Vanaf de Indische Oceaan kwamen handelsbeluste Arabieren, waardoor langs de kust een aantal steden zijn ontstaan met islamitische invloeden. Onder andere de stad Lamu was een belangrijke handelsplaats voor specerijen, zijde en parfums en is nog steeds door de islam gekenmerkt. Nadat een treinspoor gelegd was van Uganda tot Mombasa begonnen Britten in het begin van de twintigste eeuw Kenia te koloniseren. Deze Britse invasie heeft duidelijk ook 'n bepaalde invloed gehad. Nog steeds wonen vele 'Ex Pats' in koloniale stijl met Keniaanse bediening, bewakers en tropische tuinen in buitenwijken van Nairobi en langs de kust van de Indische Oceaan. De Britse invloed herken je ook in de trein van de Kenyan Railways die van Nairobi naar Mombasa rijdt. In de 'Rift Valley' zijn in 1967 de resten gevonden van wat de voorouder van eerste mens zou kunnen zijn: de Homo Habilis. Hier vormt de aarde een diepe kloof die zich vanaf het Baikalmeer in de Oekraïne tot Mozambique uitstrekt, een afstand van meer dan 5000 km. Deze kloof is in Kenia zo diep en breed dat je hem zelfs vanuit het heelal goed kunt zien. In de 'Great Rift Valley' liggen Nakuru Lake, Lake Bogoria, Lake Baringo en Lake Naivasha, meren die bewoond worden door talrijke vogels, antilopen en zelfs nijlpaarden. Rond Lake Naivasha is de bodem erg vruchtbaar. Hier worden fruit en groente gekweekt en liggen de Keniaanse wijngaarden. Nergens in Afrika is de natuur zo veelzijdig als in het natuurpark Masai Mara, ongeveer vijf uur rijden vanaf Nairobi. Ieder jaar vindt hier ook de trek van een miljoen wilde dieren plaats die in hun zoektocht naar nieuwe weidegronden honderden kilometers afleggen. Wie ook Amboseli (in de achtergrond Kilimanjaro!) en Tsavo (olifanten!) bezoekt kan het gevoel hebben in een film te zitten. Het is bijna onwerkelijk om een neushoorn in de verte te zien of een leeuwen 'tribe' in de zon voor je auto te kunnen bekijken.

AlgemeenGeldKlimaatCommunicatieGezondheidVervoer
HoofdstadNairobi
Oppervlakte582.645 km2
Hoogste punt5.199 m (Mt Kenya)
Aantal inwoners28,2 miljoen
VoertaalEngels en Swahili
Talen die ook gesproken wordenKikuyu, Luo en nog een aantal inheemse talen.
Electriciteit240 V, adapter nodig voor stekkers
Tijdverschil1 uur vroeger
InfoDe Keniaanse bevolking (zo'n 28 miljoen mensen) is voor het grootste deel Afrikaans, met een klein aantal (invloedrijke) Aziaten, Arabieren en Europeanen. Met meer dan 70 verschillende stammen die bij elkaar wonen is het moeilijk om duidelijke verschillen aan te geven. Ook zijn westerse invloeden sterk waardoor traditionele waarden langzaam maar zeker lijken te vervagen. Wel blijft de stam waartoe je behoort heel belangrijk voor de meeste Afrikaanse Kenianen. Politieagenten kunnen de neiging hebben om je (zomaar!) aan te houden en van je te verwachten dat je - als rijke westerling - 'chai' (letterlijk 'thee') aan ze geeft. Bij overhandiging van KSH 100 (±ƒ 3,50) laten ze je weer gaan. Het heeft niet zoveel zin om met de politie een discussie aan te gaan.
ReligieKatholiek(28%), protestant(26%), islamitisch(6%).
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag 1 mei: Dag van de Arbeid 12 December: Onafhankelijkheidsdag 25 en 26 December: Kerstmis En verder de belangrijkste christelijke en islamitische feestdagen.
InfoElke bezoeker moet een visum hebben om Kenia binnen te mogen, tenzij je alleen op doorreis bent en de papieren hebt die dit aan kunnen tonen. Wil je langer in Kenia verblijven dan moet je tenminste drie maanden vóór binnenkomst in Kenia een aanvraag indienen aan de Keniaanse ambassade. Veel reizigers beginnen hun Afrika-trip in Kenia en vragen hier de visa aan die ze voor andere Afrikaanse landen nodig zullen hebben. Je kunt een redelijke hoeveelheid (persoonlijke) bezittingen vrij invoeren maar in sommige gevallen moet je een borg afgeven. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor video-uitrusting en muziekinstrumenten. De Kenianen willen zeker weten dat alles wat je invoert ook weer mee teruggenomen wordt.
VisumJe hebt een visum nodig.
PaspoortHet paspoort moet langer dan 6 maanden geldig zijn.
InfoKenia heeft een voortreffelijke internationale en lokale keuken. In safari lodges wordt meestal een groot buffet gepresenteerd. De kuststreek staat bekend om tropisch fruit en zeevruchten. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indische gerechten, maar je kunt ook westerse snacks en zelfs exotisch wildvlees (zebra en krokodil!) eten. Als je geen zin hebt om uit eten te gaan zul je in de winkels geen probleem hebben om 'bekende' producten te vinden. Wel zijn alle dingen die geïmporteerd worden veel duurder dan de nationale producten.
SpecialiteitenIn Kenia wordt veel verbouwd en gevangen. Je kunt je dus tegoed doen aan Keniaanse koffie, thee, bier ('tusker', héél lekker), wijn, papaya's, mango's, tomaten en vingerbananen. Uit de Indische Oceaan komen zeer veel verschillende soorten vis. Kreeft is zeer betaalbaar en verser dan vers te verkrijgen van vissers die aan het strand direct hun vangst verkopen. In een aantal restaurants wordt voor toeristen exotisch wildvlees geserveerd. Het nationaal gerecht is 'sukumu wiki' (een spinazie-achtige groente), 'ugali' (maismeel, gekookt tot een stevige pap) met een beetje vlees en jus. Dit hoor je met de handen te eten.
FooiIn de meeste hotels en restaurants is fooi officieel al inbegrepen, toch is een (extra) fooi voor bijna elke prestatie gebruikelijk. Je moet altijd in een bar fooi geven en aan een (safari)gids.