Follow us on Twitter

Inloggen

Email
Wachtwoord

wachtwoord vergeten?
aanmelden

opvakantie.nl

Telefoon & Bezoek!

*ma/vrij; op afspraak*
online beschikbaar
Snelfilterweg 270
3063 JJ Rotterdam
+ 31 (0) 10-2131364

info@opvakantie.nl
KvK. 50269070

(Aan)vraag

Heb je een vraag of kun je de vakantie die je zoekt niet vinden? Stuur ons een (aan)vraag!

Informatie over Verzekeringen van Unigarant.

Voor persoonlijk advies over de meest gunstige reisverzekering kun je bellen met 010-213 13 64, of mailen naar info@opvakantie meer >>

Jamaica

Het land van de rum en reggae is absoluut één van de mooiste eilanden in het Caribische gebied. Dit veelbezongen 'Island in the Sun' werd oorspronkelijk bewoond door de Arawak Indianen, die het Xaymaca (letterlijke vertaling: land van woud en water) noemden. Later is dit verbasterd tot de naam die iedereen kent: Jamaica. Eeuwenlang was het een belangrijke post voor vers voedsel en water want het eiland lag langs de grote handels- en scheepsroutes van die tijd. Hierdoor is het eiland is dan ook een smeltkroes van vele, vooral Afrikaanse, Spaanse en Engelse culturen. De Engelssprekende bevolking is kleurrijk en leidt een levenslustig bestaan op het relaxte ritme van reggae. Gelokt door de verhalen over een hof van Eden aan een blauwe zee en het heilzame water van Doctor's Cave Beach kwamen rond 1925 de eerste toeristen naar Jamaica. Vandaag de dag trekken ze nog steeds in grote aantallen naar plaatsen zoals Montego Bay. Ook Port Antonio is erg populair. Filmster Errol Flynn biechtte een keer op dat "Deze plaats mooier is dan enige vrouw die ik ooit heb gezien". Om uit te zoeken of hij gelijk had zijn sinds die uitspraak drommen filmsterren en miljonairs hier regelmatig op vakantie gekomen. Maar je hoeft echt geen beroemdheid te zijn om hier de vakantie van je leven te hebben....

AlgemeenGeldKlimaatCommunicatieGezondheidVervoer
HoofdstadKingston
Oppervlakte10.991 km2
Hoogste punt-2.256 meter (Blue Mountain Peak)
Laagste punt0 m
Aantal inwoners2.634.678
Auto letterJA
Openingstijden winkels9.00 tot 14.00 uur
VoertaalEngels
Talen die ook gesproken wordenEngels-Creools, Patois
Electriciteit110-220 V.
Tijdverschil6 uur vroeger
InfoOfficieel gezien is Engels de voertaal , maar in de praktijk zit het toch een beetje anders in elkaar. Jamaica is een bilinguaal land (dat wil zeggen dat er meerdere hoofdtalen zijn die overal gesproken worden, niet te verwarren met het dialect). De onofficiële is Patois, een taaltje met een typisch muzikaal ritme. Patois is ontstaan uit een stoofpotje van Creools-Engels, Rastafari met gepeperde talen zoals Afrikaans, Portugees en Spaanse termen.
FeestdagenJamaica heeft veel muzikale evenementen. Reggae Sunsplash en Reggae Sumfest zijn de grootste festivals van het eiland en worden vlak na elkaar gehouden (juli/augustus). Sunsplash wordt vlakbij Ocho Rios gehouden en Sumfest bij Montego Bay. Beiden zijn (zoals je misschien al zou verwachten) echte strandfeesten die gegarandeerd staan voor veel plezier en dans. Carnaval valt in maart of april, in ieder geval de week na Pasen en wordt gevierd op de campus van de universiteit van Kingston. In kleinere plaatsen zijn eenvoudiger vormen van carnaval te vinden, maar net zo leuk! Het is een uitbundige puinhoop, voornamelijk veroorzaakt door de Jamaicanen zelf wat gepaard gaat met veel geschud van lichaamsdelen. Hou je van Reggae, Calypso en Soca dan moet je hier eigenlijk zeker bij zijn!
Vaste gebruiken en gewoontesVroeger werd alcohol voornamelijk door mannen gedronken, hoewel er ook dames waren die hun mannetje stonden. Maar vooral vaders, opa's en overgrootopa's en al diegenen voor hen, hielden wel van een drankje op z'n tijd.
InfoAmerikaanse en Canadese toeristen hoeven tot een verblijf van 6 maanden niet eens een paspoort in te pakken, terwijl alle anderen er wel degelijk eentje mee moeten nemen. Westerse toeristen hebben tot een verblijf van 90 dagen geen visum nodig.
VisumGeen tot een verblijf van 90 dagen.
PaspoortJe hebt een geldig paspoort nodig.
InfoJamaica eigen keuken bestaat uit een samensmelting van verschillende ethnische traditionele gerechten van Arawak-Indiaanse, Spaanse, Afrikaanse, Chineese, Britse en Arabische afkomst. Als je goed proeft, zijn ze allemaal terug te vinden op je bord! Een typisch Jamaicaans ontbijt is ackee, een fruitsoort die wanneer hij gekookt wordt, nog het meest op roerei lijkt (maar met een fruitige smaakje). Tijdens het middaguur bestaat de lunch meestal uit een licht hapje van vlees of een groentetaart. Het avondeten bestaat over het algemeen uit geiten- of varkensvlees geserveerd met rijst en bonen. Visgerechten zijn ook populair op de menukaart. Deze gerechten komen meestal gebakken met pepers en ui. Thee is de algemene naam in Jamaica voor een heet drankje en kan soms gemaakt zijn van alleen kruiden, maar je kunt er ook rum, melk, specerijen en soms zelfs vis in hebben drijven! Bier en rum zijn de meest gedronken dranken.
SpecialiteitenIets wat veel gegeten wordt is Jerk. Het geeft niet zo zeer aan wat het is, maar meer hoe het klaargemaakt wordt. Eerst wordt het vlees gekookt, daarna gemarineerd en vervolgens geroosterd boven een vuur van pimento-hout wat het vlees zijn specifieke smaak geeft.
FooiOp de rekeningen in hotels en restaurants wordt gewoonlijk 12% bedieningsgeld geheven. Niettemin is een fooi van 10 tot 15% op het eindbedrag gebruikelijk. Bellboys en kamermeisjes verwachten ook fooi.

Vakanties naar Jamaica

opvakantie surf superspecial

Voor absolute beginners tot ervaren surfers, sinds 2001 de Surf Safari Delux. Leer (beter) surfen in het prachtige Portugal. Vrijwel verlaten stranden, consistente golven, ongedwongen avontuur, gegarandeerd goede tijden én met een brede glimlach naar huis.:: Surf Safari Delux

ingezonden gedicht