Follow us on Twitter

Inloggen

Email
Wachtwoord

wachtwoord vergeten?
aanmelden

opvakantie.nl

Telefoon & Bezoek!

*ma/vrij; op afspraak*
online beschikbaar
Snelfilterweg 270
3063 JJ Rotterdam
+ 31 (0) 10-2131364

info@opvakantie.nl
KvK. 50269070

(Aan)vraag

Heb je een vraag of kun je de vakantie die je zoekt niet vinden? Stuur ons een (aan)vraag!

Informatie over Verzekeringen van Unigarant.

Voor persoonlijk advies over de meest gunstige reisverzekering kun je bellen met 010-213 13 64, of mailen naar info@opvakantie meer >>

Denemarken

Niet alleen de sprookjes van Hans Christian Andersen spreken tot ieders verbeelding. Landelijke gebieden, schitterende kastelen , mooie zandstranden en gezellige vissersdorpjes; dit alles heeft Denemarken te bieden. Denemarken is het kleinste van de drie Scandinavische landen. Het koningshuis regeert over bijna 6 miljoen mensen die in het land zelf of op de Faroer eilanden wonen. In totaal omvat Denemarken 406 eilanden waarvan er ongeveer 100 bewoond zijn. De hoofdstad Kopenhagen ligt op het grootste eiland, namelijk Zealand. Het landschap van Denemarken bestaat uit overwegend laagland, met wat glooiende heuvels en een 'berg' die liefkozend de Hemelberg wordt genoemd. Deze berg is meteen ook het hoogste punt van het land. Eén van de beroemdste Denen is toch wel Hans Christian Anderson. Het eiland waar hij is geboren -Fyn- en dan vooral zijn huis in Odense wordt druk bezocht door toeristen. Niet helemaal raar, want zijn sprookjes zijn in veel landen vertaald.

AlgemeenGeldKlimaatCommunicatieGezondheidVervoer
HoofdstadKopenhagen.
Hoogste punt175 meter
Aantal inwoners5.25 miljoen
Auto letterDK
Openingstijden winkelsma. t/m vr. van 9.00 tot 17.30, za. tot 14.00
VoertaalDeens
Talen die ook gesproken wordenEngels
Electriciteit220 V.
TijdverschilGeen.
InfoDe tijd van de vikingen is één van de belangrijkste perioden uit de geschiedenis van Denemarken. De vikingen trokken vaak redelijk plunderend door Europa en voeren over Noordzee en Atlantische Oceaan. Maar ze lieten ook sporen in het Deense landschap na. De herinneringen aan de tijden van de vikingen zijn het best bewaard in die gebieden waar de mensen de natuur zijn natuurlijke gang hebben laten gaan en niet hebben ingegrepen. Maar overblijfselen van de vikingen liggen echter niet allemaal onder de blote hemel. Er zijn tal van musea, opgravingen en gereconstrueerde huizen. Daarbij zijn er vikingcentra, vikingmarkten en vikingspelen te vinden. In Jelling kun je een grafheuvel vinden waar een goed verhaal aan vast zit: Ergens tussen 958 en 959 begroef koning Blåtand (laten we hem voor het gemak Blauwtand noemen) hier zijn vader voor wie hij een grote grafheuvel liet aanleggen. Nauwelijks een jaar later bekeerde Blauwtand zich tot het christendom en veranderde hij deze heidense plek in een christelijk monument. Hij liet een houten kerk bouwen, die later door een stenen kerk werd vervangen. Dicht bij deze plaats staan imposante runenstenen. Op de ene steen staat een afbeelding van Christus en een opschrift waarmee Blauwtand meedeelde dat hij Denemarken tot het christendom had bekeerd. Deze steen wordt ook wel de doopakte van Denemarken genoemd. Op een hoogte met een prachtig uitzicht over Aalborg en de Limfjord ligt Lindholm Høje, de grootste begraafplaats van Denemarken uit de vikingtijd. Een dikke laag stuifzand heeft deze plek eeuwenlang in de oorspronkelijke staat gehouden. De meeste graven zijn omzoomd door driehoekige, ovale of scheepsvormige afbakeningen van stenen. Bij de graven zijn sporen van een dorp gevonden.
ReligieLuthers
Feestdagen1 januari - Nieuwjaarsdag 5 juni - Dag van de grondwet
Vaste gebruiken en gewoontesDenen schijnen net zo rustig en vriendelijk te zijn als hun weidse landschap, al zijn er mensen die rondlopen met hele andere ervaringen. Het duurt even voordat je misschien doorkrijgt dat de vriendelijkheid niet aangeleerd is maar gewoon een onderdeel is van Deense omgangsvormen.
VisumEr is geen visum nodig.
PaspoortJe moet in het bezit zijn van een geldig paspoort of Toeristenkaart.
InfoEr is op het gebied van eten in Denemarken een scala aan mogelijkheden. Denemarken heeft veel land- en tuinbouw en ook de visserij is een middel van bestaan. De Deense keuken kan daarom op vele fronten gebruik maken van producten uit eigen land en zee. De oorsprong van Deense traditionele streekgerechtengaat vaak eeuwen terug. De aardappel is een vast ingrediënt voor de traditionele Deense maaltijd, maar ook veel vruchten en groenten horen hier bij. Kies je voor echt Deens eten dan staat er altijd een salade op tafel bij. Het smørrebrød is het meest bekende Deense eten. In de laatste jaren krijgt deze Deense specialiteit weer extra aandacht bij de Denen zelf, maar vanzelfsprekend ook bij de gasten, die Denemarken bezoeken. Smørrebrød wordt in de regel als lunch gebruikt met drank aquavit en bier. Er zijn vele soorten brood en diverse vleessoorten, vis, sla en sauzen voor smørrebrød nodig. Zoals bijvoorbeeld roggebrood met ham en ei, rosbief met augurk of leverpastei met zout vlees. Een delicatesse uit de Deense zomer zijn de kleine garnalen, die naast de haringen en andere vissoorten tijdens de lunch worden gegeten. Op het Deense eiland Bornholm - gelegen 'onder' Zweden - is versgerookte haring een ware lekkernij. Moet het echt feestelijk worden dan zijn er de oesters. Versgevangen vis is in Denemarken een must, zeker als je ergens aan de zee verblijft. Een goede afsluiting van de lunch of het diner is de Deense kaas, net als koffie met zelfgebakken gebak 'kage' of wienerbrød
SpecialiteitenSpecialiteiten in Denemarken op het gebied van eten zijn onder andere: Frikadeller - gehaktballen van gemalen rundvlees Kogt torsk - gepocheerde kabeljauw in mosterdsaus Floeskesteg - geroosterd varkensvlees met zwoerd Hvid labskovs - stampot van rundvlees en aardappels Denemarken brouwt heerlijk bier waar Carlsberg en Tuborg de bekendste merken van zijn. Ze beginnen een drinkavondje vaak met een caraway-spiced Aalborg aquavit gevolgd door een biertje.
FooiDe servicekosten zitten al in de prijzen van de restaurants en de taxi’s. Alhoewel het geven van fooien niet noodzakelijk is worden rekeningen wel vaak naar boven afgerond.