Follow us on Twitter

Inloggen

Email
Wachtwoord

wachtwoord vergeten?
aanmelden

opvakantie.nl

Telefoon & Bezoek!

*ma/vrij; op afspraak*
online beschikbaar
Snelfilterweg 270
3063 JJ Rotterdam
+ 31 (0) 10-2131364

info@opvakantie.nl
KvK. 50269070

(Aan)vraag

Heb je een vraag of kun je de vakantie die je zoekt niet vinden? Stuur ons een (aan)vraag!

Informatie over Verzekeringen van Unigarant.

Voor persoonlijk advies over de meest gunstige reisverzekering kun je bellen met 010-213 13 64, of mailen naar info@opvakantie meer >>

Cuba

Wie Cuba zegt, denkt aan sigaren, Fidel en de lichte hoofdpijn die je hebt na een avondje teveel Cuba Libres drinken. Maar wie dit grootste eiland van het Caribisch gebied bezoekt zal er geen kater aan overhouden! Het land is een interessante bestemming, vol met koloniale pracht waar soms de jaren '50 nog tot leven komen als je al die oldmobiels rond ziet rijden. Of je nu rond wil reizen of vakantie op het strand wil vieren, het is allemaal mogelijk. Toch is het nog niet zo lang geleden dat een vakantie naar dit exotische land vrijwel onmogelijk was. Cuba is namelijk sinds het begin van de jaren zestig een anti-Amerikaanse en communistiscvhe staat. Hierdoor werden de grenzen jarenlang gesloten gehouden voor het toerisme. Fidel Castro leidt sinds die tijd het land nadat hij het bevrijdde van dicator Batisa (die door de Verenigde Staten gesteund werd). Amerika verbrak alle banden met het land, wat tot op de dag van vandaag nog van kracht is. Noodgedwongen moest Castro steun zoeken bij andere bondgenoten en hij vond dit bij China en Rusland. De toeristen die sinds die tijd Cuba bezochten waren dan ook voornamelijk van hen afkomstig. Na het vallen van het Oostblok en hiermee de economische hulp van zijn bondgenoten, werden alsnog de grenzen opengesteld voor westerse (rijke) toeristen. (foto: SP) Het volgende reisverhaal speelt zich in Cuba af: Mijn vakantie in Cuba

AlgemeenGeldKlimaatCommunicatieGezondheidVervoer
HoofdstadLa Habana, Havana.
Oppervlakte110.922 km2 (2,7 x Nederland)
Aantal inwoners11.050.729
Auto letterC
Openingstijden winkelsma-vr: 09.00-15.00, za tot 10.30.
VoertaalSpaans.
Talen die ook gesproken wordenEngels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch.
Electriciteit110-120 V., Amerikaans, continentaal.
Tijdverschil6 uur vroeger.
InfoCuba is een van die weinige multiculturele samenlevingen waar de verschillende bevolkingsgroepen zonder al te veel problemen met elkaar kunnen omgaan. De mensen zijn over het algemeen erg gastvrij, levendig en sympathiek, wat gezien de moeilijke leefomstandigheden als een bewonderenswaardig iets gezien mag worden.
ReligieKatholiek, Santería, Palo Monte en Abakuá.
FeestdagenCuba heeft een aardig aantal nationale gedenkdagen. De feest-en gedenkdagen staan meestal in het teken van de Revolutie of van een onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje. Christelijke feestdagen als kerstmis en pasen worden vanwege het socialistische klimaat niet gevierd. 1 januari: Dia de la Liberiation 2 januari: Dia de Victoria 28 januari: Geboortedag José Martí 8 maart: Dia de la Mujer 19 april: Herdenking bestorming Varkensbaai 1961 1 mei: Dia del Trabajo 26 juli: Dia de la Rebeldia Nacional 8 oktober: Sterfdag Che Guevara 10 oktober: Dia de la Cultura Cubana 2 december: Begin Cubaanse Revolutie
Vaste gebruiken en gewoontesHet leven van de doorsnee-Cubaan bezit een aantal elementen zoals de dagelijkse strijd tegen armoede, deelname aan (verplichte) sociaal-politieke organisaties en 'revolutionaire' evenementen en de voortdurende controle door de staat. Nu is het ook weer niet zo dat ze echt honger lijden, maar een vetpot is het leven ook weer niet. Al het voedsel is hier op de bon en wat ze van dit magere ratsoen kunnen 'kopen' is niet echt om over naar huis te schrijven. In verband met de schaarste van sommige producten kan het ook vookomen dat maandenlang in een stad of dorpje geen olie wordt gedistribueerd, iets wat ook geldt voor noodzakelijke dingen zoals tandpasta of een eenvoudig stukje zeep. Het is dan ook niet echt raar te noemen dat de zwarte markt hier levendig is. Iets wat verder dominant aanwezig is, is het verschil tussen man en vrouw. Hoewel op papier man en vrouw dezelfde rechten hebben, zie je in theorie iets te vaak het tegenovergestelde. Mannen zijn de stoere haantjes die uitgaan en de jacht op het andere geslacht voortzettten, terwijl vrouwen het lieve, zorgzame moedertype en de rol van perfecte echtgenote vervullen. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die zich bezighouden met politiek en het bedrijfsleven, maar het is nog steeds het mannelijke lid van de bevolking die het sociale, economische en politieke leven beheerst. Emancipatie heeft hier nog aardig wat bergen te verzetten.
InfoNadat het IJzeren Gordijn opengeschoven is, lijkt Cuba meer en meer toegankelijker te worden voor toerisme op grote schaal. De volgende geoderen mogen door iedereen ouder dan 14 jaar worden ingevoerd; sigaretten, sigaren, alcohol en parfum. Voor producten zoals fruit, groenten, vlees en melk geldt een importverbod. De import van buitenlandse valuta moeten bij aankomst worden gedeclareerd, zodat ze bij vertrek ook weer kunnen worden uitgevoerd, hoewel dit in de praktijk ook wel eens achterwege gelaten wordt. De in- en uitvoer van Cubaanse pesos is verboden. Je kunt als toerist met de Peso Convertible betalen sinds 2004. Pinnen kan niet, met een credit card betalen is alleen mogelijk in dure restaurants en toeristische winkels. American Expres wordt nergens geaccepteerd, neem naast contant geld ook traveler cheques mee (maar ook weer niet die van American Expres).
VisumVisum is nodig.
PaspoortJe hebt een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden na vertrek uit Cuba geldig is.
InfoIn Cuba ben je voor de maaltijden grotendeels op de restaurants in hotels aangewezen (gemiddelds CUC10-12, ontbijt ca. CUC 5). De kwaliteit van het eten is over het algemeen redelijk tot goed en vooral in Havana en Varadero treft men uitstekende restaurants. Het ontbijt is meestal uitgebreid. Ook de restaurants waar tijdens de door ons aangeboden reizen wordt geluncht zijn van goede kwaliteit. Indien je in een strandhotel verblijft, kunnen de maaltijden gedurende het verblijf een gebrek aan afwisseling tonen. Dit heeft alles te maken met het lokale aanbod van levensmiddelen. In de meer luxe (All-in) resorts is de afwisseling en keuze groter; doorgaans worden er speciaal voor deze hotels voedsel en drank uit het buitenland geimporteerd. Frisdrankjes en bier kosten in de meeste hotels CUC 1,50/2,50, in discotheken CUC 3/5. De watervoorziening is goed. In het algemeen kun je in de hotels het water uit de kraan drinken. Wanneer dit niet het geval is kun je in de hotels of toeristenwinels flessen water kopen.
SpecialiteitenDe Cubaanse keuken is een mixje van Spaanse, Afrikaanse, Indiaanse en Franse invloeden. Het eten is niet zo gekruid als in bijvoorbeeld Mexico, maar de porties zijn stevig en bestaan uit vis of vlees, groenten en rijst. Gewoon lekker en voedzaam dus. De specialiteit is moros y cristianos; rijst met zwarte bonen. Je hebt ook een variant met rode bonen. Andere lekkernijen zijn plátno frito (gebakken banaan), fufú (geplette banaan met varkenszwoerd), puerco asado (gestoofd varkensvlees), picadillo (rundergoulash met gebakken bananen). Verder zijn er gerechten met kip, rundvlees, vis, konijn en kreeft. De Cubaanse biertjes zijn van goede kwaliteit (en voor ons erg hip natuurlijk). Heb je zin in een slokkie, dan kies je (of niet en probeer je alles want het is tenslotte vakantie!) tussen de merken Mayabe, Hatuey en Cristal. Wijn wordt amper gedronken, maar je kunt je in plaats hiervoor eens wagen aan cocktails en de rum. Heb je om wat voor reden dan ook he-le-maal geen zin in alcohol, dan zijn er genoeg fruitsappen die je kunt drinken. Is nog gezonder ook trouwens.
FooiDe Cubanen staan open voor fooien. Ook is een fooi in de vorm van bijvoorbeeld een stuk seep, shampoo, sigaretten en dergelijke, een goed alternatief dat zeer op prijs gesteld wordt.

Vakanties naar Cuba

Rondreis Cuba
The Best of Cuba 12-16 (dgn) Busrondreist/m 21-12-2000v.a1893,-
Varadero
Sol Palmeras **** ALL INt/m 21-12-2000v.a1454,-
Paradisus Varadero ***** ALL INt/m 21-12-2000v.a1795,-

opvakantie surf superspecial

Voor absolute beginners tot ervaren surfers, sinds 2001 de Surf Safari Delux. Leer (beter) surfen in het prachtige Portugal. Vrijwel verlaten stranden, consistente golven, ongedwongen avontuur, gegarandeerd goede tijden én met een brede glimlach naar huis.:: Surf Safari Delux

ingezonden gedicht