Follow us on Twitter

Inloggen

Email
Wachtwoord

wachtwoord vergeten?
aanmelden

opvakantie.nl

Telefoon & Bezoek!

*ma/vrij; op afspraak*
online beschikbaar
Snelfilterweg 270
3063 JJ Rotterdam
+ 31 (0) 10-2131364

info@opvakantie.nl
KvK. 50269070

(Aan)vraag

Heb je een vraag of kun je de vakantie die je zoekt niet vinden? Stuur ons een (aan)vraag!

Informatie over Verzekeringen van Unigarant.

Voor persoonlijk advies over de meest gunstige reisverzekering kun je bellen met 010-213 13 64, of mailen naar info@opvakantie meer >>

Costa Rica

Lege stranden, mooie golven, regenwouden, actieve vulkanen en een overvloed aan flora en fauna. Zo zou je Costa Rica kunnen samenvatten.
Dit landje is iets groter dan Nederland en grenst in het noorden aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. Aan de westkant ligt de Stille Oceaan en in het oosten schittert de Caribische Zee.
Het opvallende is de lange keten van vulkanen die door dit land loopt. Drieëntwintig procent van het gehele land is tot beschermd gebied verklaard.
Door de ligging, tussen de tropische breedte, genesteld tussen de gigantische biologische invloeden van Noord- en Zuid-Amerika en begrensd door twee zeeën, kent Costa Rica een enorme diversiteit aan klimaat en ecosystemen. Een constant veranderend panorama van stomende vulkanen, groene bergen, mysterieuze jungle, geheimzinnige nevelwouden, tropische regenwouden, het pittoreske platteland....
De ruige kustlijn van de Pacific staat in scherp contrast met de rustgevende, door palmen omzoomde Caribische stranden.
Geen land ter wereld heeft zoveel actief beschermde grond per regio. Logisch dat een bezoek aan Costa Rica voornamelijk een reis door ‘s lands natuur betekent. Landschap, flora, fauna en zeldzame dieren in hun natuurlijke habitat vormen de hoogtepunten van elke tocht. Mensen zijn er natuurlijk ook! De vredelievende ‘Ticos’ vormen een zeer vriendelijke bevolking.
De hoofdstad San José ligt op 1100 meter in de Centrale Vallei. Het is er druk, er rijden veel auto's, je vindt vele westers aandoende winkels en Amerikaanse fastfood ketens. Let goed op je spullen want er is redelijk veel kleine diefstal en als toerist ben je een makkelijke prooi. San José is eigenlijk de enige echte grote stad in Costa Rica. In de rest van het land kom je vooral dorpjes tegen met maar enkele huisjes, een voetbalveld en een kerk. Het leven is er heerlijk simpel. In schril contrast met deze kleine sobere nederzettinkjes vind je steeds meer plaatsen die onder invloed van het oprukkende (Amerikaanse) toerisme omgetoverd zijn tot golfbanen en luxe vakantiedorpen.

AlgemeenGeldKlimaatCommunicatieGezondheidVervoer
HoofdstadSan José
Oppervlakte51100 km2
Hoogste punt3819 m (Cerro Chirripó)
Aantal inwoners3.465.000
VoertaalSpaans
Talen die ook gesproken wordenEngels
Electriciteit110/220V stekker met twee poolen
Tijdverschil7 uur vroeger
InfoMen noemt de Costa Ricanen ook wel 'Tico's', een afkorting van 'hermaniticos' wat 'kleine broertjes' betekend. De prototype Tico's zijn over het algemeen een beetje lui en werken alleen als het echt moet. Degenen die niet in de stad wonen hebben namelijk genoeg fruit in hun tuin hangen om van te leven. Het zijn echte levensgenieters die het prachtig vinden als je ze begroet met 'pura vida', puur leven. Ze kennen weinig stress en andere westerse kwaaltjes. Toch is het westerse leven wel tot ze doorgedrongen: De meeste Tico's vinden bijvoorbeeld merkkleding te gek. Veel winkels in San José liggen dan ook bomvol met (nep) Nike-, Adidas- en surfmerkkleding. Wil je makkelijk 'vrienden' maken, dan hoef je alleen maar shirtjes of stickers weg te geven.
ReligieRooms-katholiek
Feestdagen11 april: Dia de Juan Santemaria 1 mei: Dag van de Arbeid 25 juli: Dia de La Anexion de Guanacaste A Costa Rica 15 augustus: Moederdag 15 september: Onafhankelijksdag 25 december: Eerste Kerstdag 1 januari: Nieuwjaarsdag
Vaste gebruiken en gewoontesIn elk dorp vind je een voetbalveld. Costa Ricanen vinden het over het algemeen heerlijk om te voetballen en ze zijn er ook goed in. Er worden soms wedstrijden gehouden tussen toeristen en de plaatselijke mannen waarbij het regelmatig voorkomt dat de met voetbalschoenen spelende buitenlanders genadeloos verliezen van de op blote voeten spelende 'locals'.
InfoVooral bij de grens van Panama (Paso Canoas) kan er zeer streng gecontroleerd worden. Costa Rica ligt namelijk op de drugsroute van Colombia naar Amerika. Paso Canoas is bijvoorbeeld een grote overstapplaats voor de bussen. Als je daar bent, zelfs zonder de intentie om buiten Costa Rica te reizen, heb je grote kans dat je gecontroleerd wordt. Zonder paspoort mag je niet met de bus mee. Het is in feite verstandig om tijdens je verblijf in Costa Rica altijd je paspoort bij je te hebben zodat je bij eventuele controle zo min mogelijk gedoe hoeft te verwachten.
PaspoortVerblijf je minder dan 90 dagen, dan is alleen een geldig Nederlands paspoort nodig.
InfoBijna elk gerecht wordt geserveerd met rijst. Vooral 'pinto' (rijst met bruine bonen) wordt in allerlei combinaties gegeten en dan wel als ontbijt, middageten én avondeten. Een lekker tussendoortje zijn 'platanos': gefrituurde bananenplakjes. 'Sodas' zijn kleine restaurantjes waar ze nationale gerechten serveren. Zoek je een goede 'soda', kijk dan waar de meeste Costa Ricanen zitten te eten en ga daarheen. In de grotere steden vind je ook restaurants die westerse gerechten op het menu hebben staan. Verder er is een groot aanbod van allerlei (voor ons) onbekende groente- en fruitsoorten. Hoewel het maag-darmkanaal niet altijd positief reageert op vreemd tropisch voedsel, is de kans op serieuze darmstoornissen in Costa Rica klein. Hoewel het doorgaans veilig is water uit de kranen te drinken is voorzichtigheid geboden in de minder ontwikkelde gebieden waar minder reizigers komen. Daar drinkt men het water beter uit flessen.
Specialiteiten'Batido' is een lekkere milkshake gemaakt van vers fruit, waarbij je kunt kiezen of je het fruit met melk of water gemengd wilt hebben. Probeer eens een 'batido' met banaan en ananas!
FooiHoewel in restaurants bij alle drankjes en maaltijden automatisch 10% bedieningsgeld wordt gerekend, is het geven van een fooi gebruikelijk, en wel 5 tot 10% op het eindbedrag. Kamermeisjes, bell boys en taxichauffeurs stellen een tip op prijs.

Vakanties naar Costa Rica

Costa Rica: Caribbean Coast
Punta Uva Beach: Tree House Lodge   
Punta Banco (Golfsurfen & Jungle)
Rancho Burica (Surf & Eco) v.a169,-
Rondreis Costa Rica
Coast to Coast Surf Adventure, self drive (13 dgn)   
Costa Rica Family Special, self drive (14 dgn)   
Costa Rican Highlights, groepsreis (11 dgn)t/m 21-12-2000v.a1688,-
Wonders Of Costa Rica, selfdrive (15 dgn)t/m 21-12-2000v.a1721,-

opvakantie surf superspecial

Voor absolute beginners tot ervaren surfers, sinds 2001 de Surf Safari Delux. Leer (beter) surfen in het prachtige Portugal. Vrijwel verlaten stranden, consistente golven, ongedwongen avontuur, gegarandeerd goede tijden én met een brede glimlach naar huis.:: Surf Safari Delux

ingezonden gedicht