Follow us on Twitter

Inloggen

Email
Wachtwoord

wachtwoord vergeten?
aanmelden

opvakantie.nl

Telefoon & Bezoek!

*ma/vrij; op afspraak*
online beschikbaar
Snelfilterweg 270
3063 JJ Rotterdam
+ 31 (0) 10-2131364

info@opvakantie.nl
KvK. 50269070

(Aan)vraag

Heb je een vraag of kun je de vakantie die je zoekt niet vinden? Stuur ons een (aan)vraag!

Informatie over Verzekeringen van Unigarant.

Voor persoonlijk advies over de meest gunstige reisverzekering kun je bellen met 010-213 13 64, of mailen naar info@opvakantie meer >>

Guadeloupe

Christopher Columbus keek in 1493 eens door zijn verrekijker en zag een eiland dat hem betoverde. Het was niet onbewoond: de mensen die daar woonden noemden het Karukera (wat 'eiland van het mooie water' betekende), maar Columbus was eigenwijs en hernoemde het tot Guadeloupe. De Fransen bezetten het eiland in 1635, waarna al snel de eerste slaven werden ingevoerd om op de suiker- en bananenplantages te werken. In de jaren daarna hebben Engeland en Frankrijk regelmatig ruzie gemaakt over het paradijsje. De invloeden van beide koloniale mogendheden zijn duidelijk terug te vinden in de huidige samenleving. Guadeloupe is nog altijd een Franse kolonie. Toch is het eiland er ook in geslaagd om een eigen cultuur op te bouwen.

AlgemeenGeldKlimaatCommunicatieGezondheidVervoer
HoofdstadBasse-Terre
Oppervlakte1.779 km2
Hoogste punt1.467 m.
Aantal inwoners416.439
Openingstijden winkelsMa. t/m vr. 8.00 tot 18.00 uur; za. tot 12.00 uur.
VoertaalFrans
Talen die ook gesproken wordenCreools-Frans en Engels.
Electriciteit220 V.
Tijdverschil5 uur vroeger.
InfoDe Creoolse gemeenschap is de meest invloedrijke, wat onder meer blijkt uit de lokale gerechten en de typische dansstijlen. Door de slavernij van vroeger zijn ook andere culturen ingeburgerd geraakt op Guadeloupe. Afrikaanse dansen die nog steeds opgevoerd worden zijn 'calinda', 'laghia', 'bel-air', 'haut-taille' en 'gragé'. Je kunt vooral in de kleinere plaatsen nog originele dansvoorstellingen tegenkomen. De muziek is net zoals de andere Caribische stijlen een mix van Afrikaanse, Latijnse en Europeese invloeden. 'Zouk' is een hi-tech muziekstijl die de laatste tijd erg populair is op het eiland. Het komt er eigenlijk op neer dat traditionele ritmes in een computer gestopt zijn en dat er - met moderne techniek - een soort 'Caribi-dance' van is gebrouwen. De typische lokale klederdracht is moeilijk over het hoofd te zien dankzij de prachtige regenboogkleuren. De stoffen voor deze kleren worden tegenwoordig ook gebruikt in moderne kleding-designs. In Guadeloupe hebben ze nét even iets anders dan paardenrennen: krab-gevechten! Dat het een bloedserieuze sport is kun je merken aan de booking-kantoren waar veel fanatieke locals een wedje maken.
ReligieKatholiek, Protestant.
Feestdagen7 maart: Shrove Tuesday. Een carnavalfeest waaraan iedereen meedoet. De winkels sluiten, grote optochten en verklede mensen die vijf dagen lang op straat lopen de zingen en dansen.
Vaste gebruiken en gewoontesHet Festival de la Mer viert men in augustus en is, zoals de naam doet vermoeden, een eerbetoon aan de zee. De eilandbewoners organiseren dan strandfeesten, krab-races en zeilwedstrijden. Wat ook rond dezelfde tijd valt is La Fête des Cuisinières, een Creools festival met muziek en vooral veel én lekker eten.
InfoHet is streng verboden 'in het wild' geplukte plantjes mee naar huis te nemen!
PaspoortEen geldig paspoort.
InfoJe kunt hier prima eten uit zowel de Franse keuken als de Creoolse. Gerechten bestaan voor een groot deel uit vis; gekookt, gestoofd of gebakken. Verder wordt er veel fruit gegeten.
SpecialiteitenSommige namen van gerechten zijn erg grappig en misschien daarom alleen al het proberen waard. 'Blaff' is een pittige boullionsoep waar vis in zit. 'Ti punch' is een alcoholische drankje met rum, rietsuiker en limoen.
FooiFooi is meegenomen in de rekening. Hoeft niet, mag wel.

Vakanties naar Guadeloupe

opvakantie surf superspecial

Voor absolute beginners tot ervaren surfers, sinds 2001 de Surf Safari Delux. Leer (beter) surfen in het prachtige Portugal. Vrijwel verlaten stranden, consistente golven, ongedwongen avontuur, gegarandeerd goede tijden én met een brede glimlach naar huis.:: Surf Safari Delux

ingezonden gedicht